Słowniczek pojęć
- a
- Arabica - co to?Arabica jest bardzo popularnym gatunkiem kawy, kawosze cenią ją za delikatny smak i przyjemny...
- Arabica - co to?
- b
- Bakalie - co to?Bakalie to ogólne określenie na różne rodzaje suszonych owoców i orzechów, które są często...
- Bakalie - co to?
- c
- Cascara - co to?Cascara pochodzi z owocu kawowca, który jest zbierany, a następnie oddzielany od ziaren kawy....
- Chałwa - co to?Chałwa to słodki przysmak, który jest popularny w wielu krajach, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie,...
- Chili - co to?Chili to ostre papryczki z rodzaju Capsicum, cenione na całym świecie za intensywny smak i...
- Chipsy jabłkowe- co to?Chipsy jabłkowe to zdrowa przekąska wytwarzana z suszonych plasterków jabłek, które zachowują...
- Chipsy kokosowe- co to?Chipsy kokosowe to przekąska wytwarzana z miąższu orzechów kokosowych, który jest suszony i...
- Chipsy bananowe - co to?Chipsy bananowe to przekąska wykonana z plasterków bananów, które są suszone lub smażone. Mogą...
- Chipsy owocowe - co to?Chipsy owocowe to owoce pokrojone w plasterki, które zostały wysuszone – a nie usmażone – jak...
- Cocoa Horizons - co to?Cocoa Horizons to program zrównoważonej uprawy i produkcji kakao, który został stworzony przez...
- Cynamon - co to?Cynamon to popularna przyprawa pozyskiwana z wewnętrznej kory drzew z rodzaju Cinnamomum....
- Czarna herbata – co to?Czarna herbata to napar przygotowany z liści krzewu Camellia sinensis. Jest to najbardziej...
- Czarny bez - co to?Czarny bez, znany również jako bez czarny (łac. Sambucus nigra), to gatunek krzewu lub małego...
- Czarny sezam – co to?Czarny sezam to odmiana sezamu, która charakteryzuje się ciemnym, prawie czarnym kolorem skórki...
- Czekolada biała - co to?Czekolada biała to jeden z rodzajów czekolady, który charakteryzuje się jasnym kolorem i...
- Czekolada deserowa - co to?Czekolada deserowa jest zazwyczaj produkowana z wysokiej jakości ziaren kakaowych, które są...
- Czekolada gorzka - co to?Czekolada gorzka to rodzaj czekolady, który charakteryzuje się wyższą zawartością kakao i...
- Czekolada mleczna - co to?Mleczna czekolada to rodzaj czekolady, który jest produkowany z dodatkiem mleka w proszku,...
- Czekolada plant-based - co to?Czekolada plant-based to czekolada wytwarzana bez składników pochodzenia zwierzęcego, co...
- Czekolada rubinowa – co to?Czekolada rubinowa to innowacyjny rodzaj czekolady wprowadzony na rynek przez firmę Barry...
- Cascara - co to?
- d
- Daktyle - co to?Daktyle to owoce, które można jeść w formie surowej oraz suszonej. W Polsce najbardziej dostępne...
- DOC Denominazione di Origine Controllata - co to?Denominazione di Origine Controllata (DOC) to włoski system oznaczający kontrolowaną apelację...
- DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita - co to?Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOGC) to włoski system klasyfikacji produktów...
- Draże - co to?Draże (drażetki) to małe słodycze, które składają się z jądra - często jest to orzech,...
- Daktyle - co to?
- e
- EcoVadis - co to?EcoVadis to globalna platforma oceniająca działania przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego...
- EcoVadis - co to?
- f
- Fabryka w Ćmielowie - co to?Fabryka w Ćmielowie to zakład ceramiczny zlokalizowany w miasteczku o tej samej nazwie koło...
- Figi - co to?Figi to owoce figowca pospolitego (Ficus carica), drzewa z rodziny morwowatych. Są one znane i...
- Fabryka w Ćmielowie - co to?
- g
- Galaretki pektynowe - co to?Galaretki pektynowe to desery lub przekąski w postaci galaretek przygotowywane z użyciem...
- Gianduja - co to?Gianduja to połączenie orzechów laskowych i czekolady, często w formie kremu lub pasty. Jest to...
- Giandujotto - co to?Giandujotto to tradycyjna włoska czekoladka, pochodząca z regionu Piemontu w północnych...
- Girlanda - co to jest?Girlanda to dekoracyjny element składający się z ciągu połączonych ze sobą materiałów, takich...
- Gorąca czekolada - co to?Gorąca czekolada do picia to napój przygotowywany z gorącego mleka lub śmietanki, które...
- Granola - co to?Granola to mieszanka wypiekanych składników, która zazwyczaj składa się z płatków owsianych,...
- Grzaniec - co to?Grzaniec to gorący napój alkoholowy, zazwyczaj na bazie wina, który jest przyprawiony...
- Galaretki pektynowe - co to?
- h
- Herbata Earl Grey - co to?Herbata Earl Grey to popularny rodzaj aromatyzowanej herbaty czarnej, której charakterystycznym...
- Herbata English Breakfast - co to?Herbata English Breakfast to klasyczna mieszanka czarnej herbaty, która jest popularna na całym...
- Herbata liściasta - co to?Herbata liściasta to rodzaj herbaty, która jest wytwarzana z suszonych liści krzewu herbacianego...
- Herbata zimowa - co to?Herbata zimowa to popularny napój w Polsce, szczególnie ceniony w chłodniejszych miesiącach...
- Hibiskus - co to?Hibiskus to rodzaj roślin z rodziny ślazowatych, obejmujący wiele gatunków, z których...
- Herbata Earl Grey - co to?
- j
- Jadalne płatki kwiatów - co to?Jadalne płatki kwiatów to kwiaty, które są bezpieczne do spożycia i często używane w kulinariach...
- Jadalne płatki kwiatów - co to?
- k
- Kandyzowanie - co to?Kandyzowanie to proces konserwacji owoców, warzyw lub innych produktów spożywczych poprzez...
- Kardamon - co to?Kardamon to przyprawa pochodząca z nasion roślin z rodzaju Elettaria i Amomum, należących do...
- Karmel - co to?Karmel to słodki i aromatyczny dodatek do wielu potraw, deserów i słodyczy...
- Karmelizacja - co to?Karmelizacja to proces nieenzymatycznego ciemnienia żywności, wywołany działaniem...
- Karmelki – co to?Karmelki to klasyczne twarde cukierki karmelowe, wytwarzane przez podgrzewanie cukru do...
- Kawa orzechowa - co to?Kawa orzechowa to napój kawowy, który charakteryzuje się dodatkiem aromatu orzechowego, co...
- Kawa single origin - co to?Kawa single origin pochodzi z jednego, określonego miejsca uprawy, czyli z jednej plantacji,...
- Konfitura - co to?Konfitura to gęsty dżem przygotowany przez gotowanie owoców z cukrem, aby uzyskać gładką...
- Konszowanie - co to?Proces konszowania to kluczowy etap produkcji czekolady, który nadaje jej odpowiedniej...
- Krakersy ryżowe - co to?Krakersy ryżowe to chrupiące przekąski wytwarzane głównie z ryżu, który jest gotowany, a...
- Kwiat lipy - co to?Kwiat lipy pochodzi z drzewa lipy, które często rośnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej....
- Kwiaty jadalne – co to?Jadalne kwiaty to kwiaty, które są bezpieczne do spożycia przez ludzi i często są wykorzystywane...
- Kandyzowanie - co to?
- l
- Likier Bailey’s - co to?Baileys to irlandzki likier na bazie whiskey i śmietanki, który jest uważany za jeden z...
- Lukier - co to?Lukier to mieszanka cukru i płynu, najczęściej wody, używana do dekorowania i pokrywania różnych...
- Likier Bailey’s - co to?
- m
- Marcepan - co to?Marcepan to słodka masa cukiernicza z prażonych i zmielonych migdałów, cukru i olejku...
- Marmolada - co to?Marmolada to gęsta, gładka pasta lub dżem o intensywnym smaku owocowym, zazwyczaj przygotowywana...
- Masło kakaowe – co to?Masło kakaowe to tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion kakaowca, znanych również jako ziarna...
- Matcha – co to?Matcha to rodzaj zielonej herbaty, która jest tradycyjnie stosowana w japońskiej ceremonii...
- Migdały – co to?Migdały to nasiona drzewa migdałowego (Prunus dulcis), które są szeroko cenione zarówno za swoje...
- Miód pitny - co to?Miód pitny to napój alkoholowy otrzymywany poprzez fermentację miodu wraz z wodą i ewentualnie...
- Mocca - co to?Mocca to rodzaj kawy, która łączy w sobie smak espresso, czekolady i spienionego mleka. Nazwa...
- Marcepan - co to?
- n
- Nalewka miodowa - co to?Nalewka miodowa to rodzaj tradycyjnego polskiego alkoholu, który jest przygotowywany na bazie...
- Nugat - co to?Nugat to słodka przekąska. Jej główne składniki to miód, białka jajek oraz prażone orzechy...
- Nalewka miodowa - co to?
- o
- Orzechy macadamia - co to?Orzechy macadamia są to orzechy pochodzące z drzewa o tej samej nazwie (Macadamia...
- Owoce kandyzowane - co to?Owoce kandyzowane to owoce, które zostały zakonserwowane i osłodzone poprzez długotrwałe...
- Owoce liofilizowane - co to?Liofilizacja jest sposobem konserwacji żywności, nazywany także suszeniem sublimacyjnym. Proces...
- Orzechy macadamia - co to?
- p
- Pektyna – co to?Pektyna to grupa węglowodanów, które są naturalnie obecne w ścianach komórkowych roślin. Jest to...
- Pierniczki toruńskie - co to?Pierniki toruńskie to tradycyjne polskie ciastka korzenne, znane przede wszystkim z Torunia,...
- Piołunówka - co to?Piołunówka to tradycyjna nalewka ziołowa przygotowywana na bazie piołunu, czyli bylicy piołun...
- Pistacje - co to?Pistacje to nasiona drzewa pistacjowego, które należą do rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae)....
- Powidła śliwkowe - co to?Powidła śliwkowe to gęsta masa owocowa przygotowywana z dojrzałych śliwek, najczęściej węgierek,...
- Praliny - co to?Praliny to małe czekoladki (na jeden kęs) z nadzieniem lub bez. Co ważne zawartość czekolady w...
- Prażenie - co to?Prażenie jest procesem termicznym, który polega na poddaniu surowca, takiego jak ziarna kawy,...
- Prosecco - co to?Prosecco to białe wino musujące pochodzące z północnej Włoch, głównie z regionu Wenecji-Wenecja...
- Przyprawy korzenne – co to?Przyprawy korzenne to grupa przypraw pochodzących z korzeni roślin, które są używane do...
- Pyłek pszczeli - co to?Pyłek pszczeli to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły, który składa się z...
- Pektyna – co to?
- r
- Rodzynki - co to?Rodzynki to suszone winogrona. Są małe, ciemnobrązowe i słodkie. Często są używane w kuchni jako...
- Rodzynki - co to?
- s
- Sencha - co to?Sencha to japońska zielona herbata, jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych...
- Sezam - co to?Sezam to roślina z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae), której nasiona są znane jako sezam. Te...
- Sezamki – co to?Sezamki to słodkie przekąski wykonane z ziaren sezamu i karmelu, czyli roztopionego cukru lub...
- Sól himalajska - co to?Sól himalajska to rodzaj soli kamiennej wydobywanej głównie w regionie Pendżabu w Pakistanie,...
- Syrop z agawy - co to?Syrop z agawy to naturalny słodzik pozyskiwany z soków rośliny agawy, najczęściej agawy...
- Szkocka whisky - co to?Szkocka whisky, znana jako Scotch, to rodzaj whisky produkowanej w Szkocji zgodnie z...
- Słony karmel - co to?Słony karmel to kombinacja słodkiego karmelu z dodatkiem soli, która podkreśla i wzbogaca smak....
- Sencha - co to?
- t
- Tafelki czekoladowe - co to?Tafelki czekoladowe to małe, płaskie kawałki czekolady, które znajdują szerokie zastosowanie w...
- Tealight - co to?Tealight to małe, okrągłe świeczki, które są popularne ze względu na swoją praktyczność i...
- Temperowanie - co to?Temperowanie w kuchni odnosi się głównie do procesu kontrolowanego podgrzewania i chłodzenia...
- Toffi - co to?Toffi to rodzaj słodyczy, powstający przez gotowanie cukru, masła i mleka, aż do uzyskania...
- Trufle - co to?Czekoladowe trufle to małe kuleczki zrobione z mieszanki czekolady i śmietany oraz cukru....
- Tafelki czekoladowe - co to?
- w
- Wino musujące - co to?Wino musujące to rodzaj wina, które charakteryzuje się obecnością bąbelków powstałych w wyniku...
- Wino wytrawne - co to?Wino wytrawne to rodzaj wina, w którym niemal wszystkie cukry z winogron zostały przetworzone na...
- Wosk pszczeli - co to?Wosk pszczeli jest woskiem o wysokiej czystości, który można bezpiecznie dodawać do niektórych...
- Wosk zapachowy – co to?Wosk zapachowy to produkt używany do aromatyzowania pomieszczeń poprzez uwalnianie zapachu pod...
- Wino musujące - co to?
- z
- Zielona herbata – co to?Zielona herbata to napar przygotowany z liści krzewu Camellia sinensis, podobnie jak czarna...
- Zielona herbata – co to?
- ż
- Żurawina - co to?Żurawina to owoc rośliny z rodzaju vaccinium, najczęściej żurawiny wielkoowocowej (vaccinium...
- Żurawina - co to?