Słowniczek pojęć
- a
Aperitif - co to?
Aperitif to napój serwowany przed posiłkiem, którego głównym celem jest pobudzenie apetytu i...Arabica - co to?
Arabica jest bardzo popularnym gatunkiem kawy, kawosze cenią ją za delikatny smak i przyjemny...
- b
Bakalie - co to?
Bakalie to ogólne określenie na różne rodzaje suszonych owoców i orzechów, które są często...Bławatek jadalny - co to?
Bławatek jadalny - co to? Bławatek jadalny, znany również jako chaber jadalny, to roślina,...
- c
Cascara - co to?
Cascara pochodzi z owocu kawowca, który jest zbierany, a następnie oddzielany od ziaren kawy....Chałwa - co to?
Chałwa to słodki przysmak, który jest popularny w wielu krajach, zwłaszcza na Bliskim Wschodzie,...Chili - co to?
Chili to ostre papryczki z rodzaju Capsicum, cenione na całym świecie za intensywny smak i...Chipsy jabłkowe- co to?
Chipsy jabłkowe to zdrowa przekąska wytwarzana z suszonych plasterków jabłek, które zachowują...Chipsy kokosowe- co to?
Chipsy kokosowe to przekąska wytwarzana z miąższu orzechów kokosowych, który jest suszony i...Chipsy bananowe - co to?
Chipsy bananowe to przekąska wykonana z plasterków bananów, które są suszone lub smażone. Mogą...Chipsy owocowe - co to?
Chipsy owocowe to owoce pokrojone w plasterki, które zostały wysuszone – a nie usmażone – jak...Cocoa Horizons - co to?
Cocoa Horizons to program zrównoważonej uprawy i produkcji kakao, który został stworzony przez...Cydr - co to?
Cydr z soku jabłkowego to lekki napój alkoholowy (2–8% alkoholu) powstający z fermentacji soku...Cynamon - co to?
Cynamon to popularna przyprawa pozyskiwana z wewnętrznej kory drzew z rodzaju Cinnamomum....Czarna herbata – co to?
Czarna herbata to napar przygotowany z liści krzewu Camellia sinensis. Jest to najbardziej...Czarny bez - co to?
Czarny bez, znany również jako bez czarny (łac. Sambucus nigra), to gatunek krzewu lub małego...Czarny sezam – co to?
Czarny sezam to odmiana sezamu, która charakteryzuje się ciemnym, prawie czarnym kolorem skórki...Czekolada biała - co to?
Czekolada biała to jeden z rodzajów czekolady, który charakteryzuje się jasnym kolorem i...Czekolada deserowa - co to?
Czekolada deserowa jest zazwyczaj produkowana z wysokiej jakości ziaren kakaowych, które są...Czekolada gorzka - co to?
Czekolada gorzka to rodzaj czekolady, który charakteryzuje się wyższą zawartością kakao i...Czekolada miodowa - co to?
Czekolada miodowa to wyjątkowy rodzaj czekolady, który łączy w sobie intensywny smak kakao z...Czekolada mleczna - co to?
Mleczna czekolada to rodzaj czekolady, który jest produkowany z dodatkiem mleka w proszku,...Czekolada plant-based - co to?
Czekolada plant-based to czekolada wytwarzana bez składników pochodzenia zwierzęcego, co...Czekolada rubinowa – co to?
Czekolada rubinowa to innowacyjny rodzaj czekolady wprowadzony na rynek przez firmę Barry...Czerwone owoce – co to?
Czerwone owoce to grupa owoców, które charakteryzują się intensywnie czerwoną barwą. Są nie...
- d
Daktyle - co to?
Daktyle to owoce, które można jeść w formie surowej oraz suszonej. W Polsce najbardziej dostępne...DOC Denominazione di Origine Controllata - co to?
Denominazione di Origine Controllata (DOC) to włoski system oznaczający kontrolowaną apelację...DOCG Denominazione di Origine Controllata e Garantita - co to?
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOGC) to włoski system klasyfikacji produktów...Draże - co to?
Draże (drażetki) to małe słodycze, które składają się z jądra - często jest to orzech,...
- e
EcoVadis - co to?
EcoVadis to globalna platforma oceniająca działania przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego...
- f
Fabryka w Ćmielowie - co to?
Fabryka w Ćmielowie to zakład ceramiczny zlokalizowany w miasteczku o tej samej nazwie koło...Figi - co to?
Figi to owoce figowca pospolitego (Ficus carica), drzewa z rodziny morwowatych. Są one znane i...
- g
Galaretki pektynowe - co to?
Galaretki pektynowe to desery lub przekąski w postaci galaretek przygotowywane z użyciem...Gianduja - co to?
Gianduja to połączenie orzechów laskowych i czekolady, często w formie kremu lub pasty. Jest to...Giandujotto - co to?
Giandujotto to tradycyjna włoska czekoladka, pochodząca z regionu Piemontu w północnych...Girlanda - co to jest?
Girlanda to dekoracyjny element składający się z ciągu połączonych ze sobą materiałów, takich...Gorąca czekolada - co to?
Gorąca czekolada do picia to napój przygotowywany z gorącego mleka lub śmietanki, które...Granola - co to?
Granola to mieszanka wypiekanych składników, która zazwyczaj składa się z płatków owsianych,...Grzaniec - co to?
Grzaniec to gorący napój alkoholowy, zazwyczaj na bazie wina, który jest przyprawiony...
- h
Herbata Earl Grey - co to?
Herbata Earl Grey to popularny rodzaj aromatyzowanej herbaty czarnej, której charakterystycznym...Herbata English Breakfast - co to?
Herbata English Breakfast to klasyczna mieszanka czarnej herbaty, która jest popularna na całym...Herbata liściasta - co to?
Herbata liściasta to rodzaj herbaty, która jest wytwarzana z suszonych liści krzewu herbacianego...Herbata zimowa - co to?
Herbata zimowa to popularny napój w Polsce, szczególnie ceniony w chłodniejszych miesiącach...Hibiskus - co to?
Hibiskus to rodzaj roślin z rodziny ślazowatych, obejmujący wiele gatunków, z których...
- i
Imbir - co to?
Imbir to korzeń rośliny o nazwie Zingiber officinale , znany od tysięcy lat jako przyprawa i...
- j
Jadalne płatki kwiatów - co to?
Jadalne płatki kwiatów to kwiaty, które są bezpieczne do spożycia i często używane w kulinariach...
- k
Kandyzowanie - co to?
Kandyzowanie to proces konserwacji owoców, warzyw lub innych produktów spożywczych poprzez...Kardamon - co to?
Kardamon to przyprawa pochodząca z nasion roślin z rodzaju Elettaria i Amomum, należących do...Karmel - co to?
Karmel to słodki i aromatyczny dodatek do wielu potraw, deserów i słodyczy...Karmelizacja - co to?
Karmelizacja to proces nieenzymatycznego ciemnienia żywności, wywołany działaniem...Karmelizowane orzechy - co to?
Karmelizowane orzechy to smaczna i chrupiąca przekąska, która powstaje przez pokrycie orzechów...Karmelki – co to?
Karmelki to klasyczne twarde cukierki karmelowe, wytwarzane przez podgrzewanie cukru do...Kawa cynamonowa - co to?
Kawa cynamonowa to aromatyczny napój, który łączy intensywny smak świeżo parzonej kawy z...Kawa orzechowa - co to?
Kawa orzechowa to napój kawowy, który charakteryzuje się dodatkiem aromatu orzechowego, co...Kawa single origin - co to?
Kawa single origin pochodzi z jednego, określonego miejsca uprawy, czyli z jednej plantacji,...Konfitura - co to?
Konfitura to gęsty dżem przygotowany przez gotowanie owoców z cukrem, aby uzyskać gładką...Konszowanie - co to?
Proces konszowania to kluczowy etap produkcji czekolady, który nadaje jej odpowiedniej...Krakersy ryżowe - co to?
Krakersy ryżowe to chrupiące przekąski wytwarzane głównie z ryżu, który jest gotowany, a...Krem z kasztanów - co to?
Krem z kasztanów to delikatny i aromatyczny produkt przygotowywany z kasztanów jadalnych. Jego...Kwiat czarnego bzu - co to?
Kwiat czarnego bzu to popularna roślina, która w Polsce rośnie, a jej kwiaty są cenione za swoje...Kwiat lipy - co to?
Kwiat lipy pochodzi z drzewa lipy, które często rośnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej....Kwiaty jadalne – co to?
Jadalne kwiaty to kwiaty, które są bezpieczne do spożycia przez ludzi i często są wykorzystywane...
- l
Lawenda - co to?
Lawenda to roślina z rodziny jasnotowatych, ceniona zarówno za swoje właściwości dekoracyjne,...Likier Bailey’s - co to?
Baileys to irlandzki likier na bazie whiskey i śmietanki, który jest uważany za jeden z...Likier jajeczny - co to?
Likier jajeczny, znany także jako ajerkoniak, to słodki i kremowy napój alkoholowy, który...Likier kawowy - co to?
Likier kawowy to napój alkoholowy, który łączy intensywny smak kawy z delikatną słodyczą i...Lukier - co to?
Lukier to mieszanka cukru i płynu, najczęściej wody, używana do dekorowania i pokrywania różnych...
- m
Marcepan - co to?
Marcepan to słodka masa cukiernicza z prażonych i zmielonych migdałów, cukru i olejku...Marmolada - co to?
Marmolada to gęsta, gładka pasta lub dżem o intensywnym smaku owocowym, zazwyczaj przygotowywana...Masło kakaowe – co to?
Masło kakaowe to tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion kakaowca, znanych również jako ziarna...Matcha – co to?
Matcha to rodzaj zielonej herbaty, która jest tradycyjnie stosowana w japońskiej ceremonii...Migdały – co to?
Migdały to nasiona drzewa migdałowego (Prunus dulcis), które są szeroko cenione zarówno za swoje...Miód pitny - co to?
Miód pitny to napój alkoholowy otrzymywany poprzez fermentację miodu wraz z wodą i ewentualnie...Mocca - co to?
Mocca to rodzaj kawy, która łączy w sobie smak espresso, czekolady i spienionego mleka. Nazwa...
- n
Nalewka miodowa - co to?
Nalewka miodowa to rodzaj tradycyjnego polskiego alkoholu, który jest przygotowywany na bazie...Nalewka wiśniowa - co to?
Nalewka wiśniowa to tradycyjny alkoholowy trunek, który powstaje przez macerację wiśni w...Nugat - co to?
Nugat to słodka przekąska. Jej główne składniki to miód, białka jajek oraz prażone orzechy...
- o
Orzechy macadamia - co to?
Orzechy macadamia są to orzechy pochodzące z drzewa o tej samej nazwie (Macadamia...Owoce kandyzowane - co to?
Owoce kandyzowane to owoce, które zostały zakonserwowane i osłodzone poprzez długotrwałe...Owoce liofilizowane - co to?
Liofilizacja jest sposobem konserwacji żywności, nazywany także suszeniem sublimacyjnym. Proces...
- p
Pektyna – co to?
Pektyna to grupa węglowodanów, które są naturalnie obecne w ścianach komórkowych roślin. Jest to...Pierniczki toruńskie - co to?
Pierniki toruńskie to tradycyjne polskie ciastka korzenne, znane przede wszystkim z Torunia,...Piołunówka - co to?
Piołunówka to tradycyjna nalewka ziołowa przygotowywana na bazie piołunu, czyli bylicy piołun...Pistacje - co to?
Pistacje to nasiona drzewa pistacjowego, które należą do rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae)....Powidła śliwkowe - co to?
Powidła śliwkowe to gęsta masa owocowa przygotowywana z dojrzałych śliwek, najczęściej węgierek,...Praliny - co to?
Praliny to małe czekoladki (na jeden kęs) z nadzieniem lub bez. Co ważne zawartość czekolady w...Prażenie - co to?
Prażenie jest procesem termicznym, który polega na poddaniu surowca, takiego jak ziarna kawy,...Prażona ciecierzyca – co to?
Prażona ciecierzyca, znana także jako cieciorka prażona, to smaczna i zdrowa przekąska, która...Prażone orzechy - co to?
Prażone orzechy to orzechy, które zostały poddane obróbce termicznej, najczęściej w piekarniku,...Prosecco - co to?
Prosecco to białe wino musujące pochodzące z północnej Włoch, głównie z regionu Wenecji-Wenecja...Przyprawy korzenne – co to?
Przyprawy korzenne to grupa przypraw pochodzących z korzeni roślin, które są używane do...Pyłek pszczeli - co to?
Pyłek pszczeli to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły, który składa się z...
- r
Rodzynki - co to?
Rodzynki to suszone winogrona. Są małe, ciemnobrązowe i słodkie. Często są używane w kuchni jako...
- s
Sencha - co to?
Sencha to japońska zielona herbata, jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych...Sezam - co to?
Sezam to roślina z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae), której nasiona są znane jako sezam. Te...Sezamki – co to?
Sezamki to słodkie przekąski wykonane z ziaren sezamu i karmelu, czyli roztopionego cukru lub...Skórka pomarańczowa - co to?
Skórka pomarańczowa to zewnętrzna warstwa owocu pomarańczy, która jest ceniona za swój...Sól himalajska - co to?
Sól himalajska to rodzaj soli kamiennej wydobywanej głównie w regionie Pendżabu w Pakistanie,...Syrop z agawy - co to?
Syrop z agawy to naturalny słodzik pozyskiwany z soków rośliny agawy, najczęściej agawy...Szkocka whisky - co to?
Szkocka whisky, znana jako Scotch, to rodzaj whisky produkowanej w Szkocji zgodnie z...Słód piwny – co to?
Słód piwny to podstawowy składnik wykorzystywany w procesie produkcji piwa, który odpowiada za...Słony karmel - co to?
Słony karmel to kombinacja słodkiego karmelu z dodatkiem soli, która podkreśla i wzbogaca smak....
- t
Tafelki czekoladowe - co to?
Tafelki czekoladowe to małe, płaskie kawałki czekolady, które znajdują szerokie zastosowanie w...Tealight - co to?
Tealight to małe, okrągłe świeczki, które są popularne ze względu na swoją praktyczność i...Temperowanie - co to?
Temperowanie w kuchni odnosi się głównie do procesu kontrolowanego podgrzewania i chłodzenia...Toffi - co to?
Toffi to rodzaj słodyczy, powstający przez gotowanie cukru, masła i mleka, aż do uzyskania...Trufle - co to?
Czekoladowe trufle to małe kuleczki zrobione z mieszanki czekolady i śmietany oraz cukru....
- w
Wino musujące - co to?
Wino musujące to rodzaj wina, które charakteryzuje się obecnością bąbelków powstałych w wyniku...Wino wytrawne - co to?
Wino wytrawne to rodzaj wina, w którym niemal wszystkie cukry z winogron zostały przetworzone na...Wosk pszczeli - co to?
Wosk pszczeli jest woskiem o wysokiej czystości, który można bezpiecznie dodawać do niektórych...Wosk zapachowy – co to?
Wosk zapachowy to produkt używany do aromatyzowania pomieszczeń poprzez uwalnianie zapachu pod...
- z
Zalewa miodowa - co to?
Zalewa miodowa to naturalny i aromatyczny płyn, który powstaje przez połączenie miodu z wodą,...Zielona herbata – co to?
Zielona herbata to napar przygotowany z liści krzewu Camellia sinensis, podobnie jak czarna...
- ż
Żurawina - co to?
Żurawina to owoc rośliny z rodzaju vaccinium, najczęściej żurawiny wielkoowocowej (vaccinium...