Arabica - co to?
Arabica jest bardzo popularnym gatunkiem kawy, kawosze cenią ją za delikatny smak i przyjemny aromat. Ten gatunek, uznawany za najszlachetniejszy, stanowi ona około 70-80% wszystkich upraw na światowych plantacjach kawy. Uprawy arabici położne są przeważnie na wysokości od 700 do 2000 m n.p.m. często są to plantacje w regionach górskich. Drzew kawowca jest bardzo wiele i dzielą się na różne gatunki, które mają różne owoce – zależy to od miejsc, w których rosną i dojrzewają. Szacuje się, że na świecie istnieje ponad 60 różnych gatunków kawy – jednak to arabica i robusta są najbardziej popularne i zdecydowanie dominują światowe plantacje kawy – 98%. Drzewka kawowca, z których ziaren pozyskiwana jest arabica, są bardziej podatne na choroby i niesprzyjające warunki – w przeciwieństwie do robusty. Kawa arabica jest bardziej delikatna w smaku niż robusta, z nutami czekoladowymi i jagodowymi oraz zawiera o połowę mniej kofeiny niż drugi popularny gatunek kawy.