Cynamon - co to?
Cynamon to popularna przyprawa pozyskiwana z wewnętrznej kory drzew z rodzaju Cinnamomum. Istnieją dwa główne rodzaje cynamonu: cejloński (Cinnamomum verum) i kasja (Cinnamomum cassia). Oba rodzaje różnią się smakiem, zapachem, kolorem i zawartością kumaryny, substancji, która w dużych ilościach może być szkodliwa dla zdrowia.
Rodzaje cynamonu
● Cynamon cejloński - pochodzi głównie z Sri Lanki i jest uważany za "prawdziwy" cynamon. Ma łagodniejszy, słodszy smak i jaśniejszy kolor.
● Cynamon kasja - pochodzi z Chin i innych krajów Azji Południowo-Wschodniej. Ma intensywniejszy, bardziej pikantny smak i ciemniejszy kolor. Zawiera więcej kumaryny niż cynamon cejloński.
Cynamon używany jest do aromatyzowania potraw i napojów. Popularny w wypiekach, takich jak ciasta, ciasteczka i bułki cynamonowe. Dodawany do owsianki, deserów, kawy i herbaty.
Tradycyjnie stosowany w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. Uważa się, że ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.
Wykorzystywany w produktach do pielęgnacji skóry i włosów ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i aromatyczne.