Daktyle - co to?
Daktyle to owoce, które można jeść w formie surowej oraz suszonej. W Polsce najbardziej dostępne są daktyle suszone. Popularną odmianę stanowią daktyle medjool, które mają duże owoce i czerwono-brązową skórkę. Daktyle medjool są doceniane za aromatyczny, słodki smak oraz przyjemną miękką konsystencję. Daktyle stanowią składnik wielu słodkich przekąsek – batonów, ciasteczek. Można też je jeść samodzielnie np. traktować jak zamiennik cukierków. Wyróżnia je charakterystyczny słodki skład oraz elastyczna konsystencja. Daktyle od dawna uprawiane są na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej, a także w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych, w stanie California a także w Meksyku. Głównym producentem daktyli jest Egipt, lecz z tego kraju zaledwie 10% owoców trafia na eksport, reszta jest konsumowana w kraju. Istotną zaletą daktyli jest także to, że są łatwe w przechowywaniu. Owoce te mają wiele właściwości prozdrowotnych. Suszone daktyle to dobre źródła błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.