Pektyna – co to? Pektyna to grupa węglowodanów, które są naturalnie obecne w ścianach komórkowych roślin. Jest to...
Pierniczki toruńskie - co to? Pierniki toruńskie to tradycyjne polskie ciastka korzenne, znane przede wszystkim z Torunia,...
Piołunówka - co to? Piołunówka to tradycyjna nalewka ziołowa przygotowywana na bazie piołunu, czyli bylicy piołun...
Pistacje - co to? Pistacje to nasiona drzewa pistacjowego, które należą do rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae)....
Powidła śliwkowe - co to? Powidła śliwkowe to gęsta masa owocowa przygotowywana z dojrzałych śliwek, najczęściej węgierek,...
Praliny - co to? Praliny to małe czekoladki (na jeden kęs) z nadzieniem lub bez. Co ważne zawartość czekolady w...
Prażenie - co to? Prażenie jest procesem termicznym, który polega na poddaniu surowca, takiego jak ziarna kawy,...
Prażona ciecierzyca – co to? Prażona ciecierzyca, znana także jako cieciorka prażona, to smaczna i zdrowa przekąska, która...
Prażone orzechy - co to? Prażone orzechy to orzechy, które zostały poddane obróbce termicznej, najczęściej w piekarniku,...
Prosecco - co to? Prosecco to białe wino musujące pochodzące z północnej Włoch, głównie z regionu Wenecji-Wenecja...
Przyprawy korzenne – co to? Przyprawy korzenne to grupa przypraw pochodzących z korzeni roślin, które są używane do...
Pyłek pszczeli - co to? Pyłek pszczeli to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły, który składa się z...