- Pektyna – co to?
Pektyna to grupa węglowodanów, które są naturalnie obecne w ścianach komórkowych roślin. Jest to...
- Pierniczki toruńskie - co to?
Pierniki toruńskie to tradycyjne polskie ciastka korzenne, znane przede wszystkim z Torunia,...
- Piołunówka - co to?
Piołunówka to tradycyjna nalewka ziołowa przygotowywana na bazie piołunu, czyli bylicy piołun...
- Pistacje - co to?
Pistacje to nasiona drzewa pistacjowego, które należą do rodziny nanerczowatych (Anacardiaceae)....
- Powidła śliwkowe - co to?
Powidła śliwkowe to gęsta masa owocowa przygotowywana z dojrzałych śliwek, najczęściej węgierek,...
- Praliny - co to?
Praliny to małe czekoladki (na jeden kęs) z nadzieniem lub bez. Co ważne zawartość czekolady w...
- Prażenie - co to?
Prażenie jest procesem termicznym, który polega na poddaniu surowca, takiego jak ziarna kawy,...
- Prosecco - co to?
Prosecco to białe wino musujące pochodzące z północnej Włoch, głównie z regionu Wenecji-Wenecja...
- Przyprawy korzenne – co to?
Przyprawy korzenne to grupa przypraw pochodzących z korzeni roślin, które są używane do...
- Pyłek pszczeli - co to?
Pyłek pszczeli to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły, który składa się z...