Marcepan - co to?
Marcepan to słodka masa cukiernicza z prażonych i zmielonych migdałów, cukru i olejku migdałowego. Jest to masa z blanszowanych migdałów zmiażdżonych z cukrem, podgrzewanych w celu usunięcia wody. Jakość marcepanu zależy od proporcji migdałów do cukru, zaleca się by zawartość migdałów w produkcie nie była niższa niż 50%. Po podgrzaniu masa marcepanowa staje się plastyczna i idealnie nadaje się do formowania ozdób o skomplikowanych kształtach. Marcepan znany był już w średniowieczu, przypuszczalnie przywędrował do Europy podczas najazdów tureckich, jednak spór o jej autorstwo toczą między sobą dwa europejskie państwa - Włochy i Węgry. Natomiast miasto Lubeka, w Niemczech, jest uważane za europejską stolicę marcepanu. W przeszłości marcepan cieszył się popularnością w całej Europie, ze względu na prosty proces produkcji, lecz został strącony z pozycji leadera słodkości przez czekoladę. Marcepan może występować w różnych odmianach: twardy, miękki, kolorowy, z bakaliami lub owocami.