Nugat - co to?
Nugat to słodka przekąska. Jej główne składniki to miód, białka jajek oraz prażone orzechy różnego rodzaju (laskowe, pistacje, makadamia itp.) lub migdały. Tekstura nugatu może być twarda lub miękka, a przy tym elastyczna (ciągnąca) – to zależy od sposobu wykonania oraz receptury. Prawdopodobnie deser ten pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu, która słynie z zamiłowania do łączenia miodu z bakaliami. Obecnie wiele krajów posiada swoje wersje nugatów. W Hiszpanii popularne są nugaty Turron z prażonymi migdałami, które cieszą odnotowują największą popularność w okresie świąt Bożego Narodzenia. Włoskie nugaty wzbogacone są aromatem waniliowym lub cytrusowym. Znakomite są także nugaty prowansalskie z pistacjami oraz z dodatkiem owoców np. malin i wanilii. Nugat powstaje poprzez połączenie gorącego syropu cukrowego z miodem oraz pianą ubitą z białek jaj. Mieszankę ubija się odpowiednio długo w kąpieli wodnej, by uzyskać pożądaną konsystencję. Posiekane prażone orzechy lub owoce dodaje się do smaku.