Owoce liofilizowane - co to?
Liofilizacja jest sposobem konserwacji żywności, nazywany także suszeniem sublimacyjnym. Proces liofilizacji polega na usuwaniu wody z produktu spożywczego, często są to owoce, w stanie zamrożenia w warunkach niskiej temperatury (do -50°C) oraz przy obniżonym ciśnieniu. Kolejnym etapem procesu jest sublimacja kryształków lodu, umożliwia on przejście lodu od razu do stanu lotnego (pary) z pominięciem stanu ciekłego. Na koniec owoce są osuszane w temperaturze 40-50°C. Co ważne taki sposób konserwacji powoduje, że owoce liofilizowane zachowują od 90 do 100% składników mineralnych i witamin, a więc więcej niż owoce suszone metodą tradycyjną. Poza tym nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników ani innych sztucznych substancji. Przy tym zachowują naturalny kolor i strukturę wewnętrzną. Owoce liofilizowane używane są do produkcji słodyczy, np. jako posypka na czekoladę, deserów, tzw. zdrowych przekąsek, można też je dodawać do musli lub owsianki. Zaskakują świeżym smakiem, a po namoczeniu w wodzie pęcznieją.