Praliny - co to?
Praliny to małe czekoladki (na jeden kęs) z nadzieniem lub bez. Co ważne zawartość czekolady w całkowitej masie produktu nie powinna być mniejsza niż 25%. Zachwycają smakiem, kształtem oraz nierzadko – zdobieniami. Wykonane są z wielu rodzajów czekoladowych kuwertur. Praliny dzielimy na trufle, praliny formowane i praliny krojone. Nazwa pralinka (w języku francuskim praline) ma zaskakujące pochodzenie, nie wywodzi się od nazwiska czekoladnika lub cukiernika, tylko – marszałka francuskiego Césara de Choiseul du Plessis-Praslin (1598–1675), którego kucharz, jako pierwszy stworzył praliny. Wersji historii powstania pralin jest wiele, lecz bez wątpienia są one od dawna uwielbiane na całym świecie. Często są wybierane na elegancki prezent. Twórcy pralin lubią zaskakiwać rozmaitymi smakami nadzień oraz dodatków, które czynią z tych słodyczy miniaturowe dzieła sztuki. Największą estymą na świecie cieszą się pralinki belgijskie – z uwagi na długie tradycje w produkcji czekolady.