Żurawina - co to?
Żurawina to owoc rośliny z rodzaju vaccinium, najczęściej żurawiny wielkoowocowej (vaccinium macrocarpon) i żurawiny błotnej (vaccinium oxycoccos). Jest to mały, kwaśny owoc o jasnoczerwonym kolorze, znany z licznych korzyści zdrowotnych i wszechstronnych zastosowań kulinarnych.
Żurawina to niska, płożąca się roślina o cienkich, giętkich łodygach. Ma drobne, eliptyczne liście o ciemnozielonym kolorze. Kwiaty żurawiny są małe, różowe lub białe, i pojawiają się wiosną. Owoce żurawiny są kuliste, mają średnicę od 9 do 14 mm, są jasno- do ciemnoczerwone i mają kwaśny smak.
Żurawina jest często używana do produkcji soków, które są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Żurawina jest popularnym składnikiem sosów, szczególnie w połączeniu z daniami mięsnymi, takimi jak indyk. Jest również używana do robienia dżemów, galaretek i marmolad. Suszone owoce są popularnym dodatkiem do musli, sałatek, wypieków i przekąsek, czekolad. Żurawina jest często dodawana do ciast, muffinek, chleba i innych wypieków dla dodania kwaśnego smaku i koloru.